»

Tom Svensson
Bevarandefotograf
»

Tom sprider diskussionen om palmolja

2016-02-22

Orangutang Borneo Tom Svensson Swedemount

Tom Svensson rapporterade i december om de fruktansvärda bränder som härjade i Borneos regnskogar. Som vi skrev i artikeln ”Borneo brinner” sätter internationella företag eld på regnskogarna för att billigt och effektivt kunna expandera sin palmoljeproduktion. Palmolja är en väldigt anonym produkt som finns i en mängd livsmedel.

– Två miljoner hektar på Borneo och Sumatra har brunnit. Allt detta för att vi inte väljer produkter utan palmolja. Vårt fredagsmys blir deras död, skriver Tom via Facebook.

Efter att Tom kom hem efter sin Borneoresa bestämde han sig för att försöka göra något åt problemet på hemmaplan, och han har verkligen lyckats. Tom startade en diskussion med sin lokala COOP-butik om en egen märkning för palmoljefria produkter. Han fick napp direkt.
– Efter ett möte med Tom började jag läsa på om det som händer på Borneo och såg att motsvarande 300 fotbollsplaner brinner där nere varje timme. Då blev jag alldeles svettig. Det var så att jag började rysa, berättade Stefan Börjesson, butikschef COOP Tanum, till SVT.

Efter ett samtal till Coop:s marknadsavdelning gick det snabbt från ord till handling.
– Jag har bestämt mig för att göra vad jag kan. Vi har inte tagit bort några varor utan valt att märka de varor som inte innehåller palmolja. På så vis kan jag informera mina kunder, sedan får de bestämma, fortsätter Stefan.

Och nu kommer resultatet. En stor viral diskussion har startat under hashtags som #bojkottapalmolja och #nejtillpalmolja. Via natursidan.se rapporterades i januari att Indonesien för första gången kommer att straffa över 50 företag för deras inblandning i de stora bränderna.
− Indonesiens miljöminister har visat på stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, uttalade sig Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Tom Svenssons upprop har varit en viktig del här i Sverige i uppvaknandet inför problemet. Nu hoppas vi på en hållbar utveckling med tanke på Borneos djur- och naturliv! 

Borneo Tom Svensson Swedemount

«