»

Tom Svensson
Bevarandefotograf
»

Borneo brinner!

2015-11-09

Tom Svensson var nyligen på Borneo för att fotografera orangutanger. Resan var intressant, men också skrämmande. På ön härjar just nu stora bränder i de så viktiga regnskogarna. Allt på grund av människan och vår girighet. Bränd regnskog får man odla på, och på Borneo odlas mycket palmolja. Bolagen vill ha mer mark för att odla på, så man tänder helt enkelt eld på regnskogen.

Det är inte första gånger det brinner på Borneo. Grundorsaken till att orangutangen är utrotningshotad är de omfattande bränder som inträffade 1997 och 1998. Bränderna på Borneo är nu de värsta sedan 1990-talet.
– I år är dock det värsta året med brandrök över nästan hela Indonesien. Rökutvecklingen är så illa att den sträcker sig ända upp till Thailand. På flera platser kan man inte landa med flyg. Jag hade enorm tur att piloten lyckades landa trots att man på flera dagar inte kunnat landa på Borneo, berättar Tom Svensson i ett mail till oss på Swedemount.

Indonesien och Malaysia står för en stor del av världens palmoljeproduktion, skriver tidningen Bohuslänningen. Omkring industrin pågår konflikter mellan produktionsbolagen och samhället. Trots att många bolag har gått med på att hålla sig till överenskomna regler så förekommer ändå rykten om korruption och om att småbönder får betalt för att bränna land som sedan tas över av storföretag. BBC News har också bevakat händelsen med bränderna.

Palmolja förekommer i en mängd varor, både livsmedel och hygienartiklar.
– De djur som lever i skogen blir enormt påverkade av röken. Allt detta för att vi inte väljer produkter utan palmolja. Så läs på innehållsförteckningen innan du köper till exempel godis och kex! Vi måste som konsumenter få möjligheten att välja, uppmanar Tom.

– Vi som kunder kan också sätta press på leverantörerna att palmoljan ska vara certifierad. I så fall kan det här upphöra, säger Tom Svensson till Bohuslänningen.

«