»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Tidemand fyra i Monte Carlo-premiären

2017-01-23

Pontus Tidemand Rally Monte Carlo

Pontus Tidemand debuterade under helgen i Rally Monte-Carlo. Målsättningen var att skaffa erfarenhet från en av de svåraste deltävlingarna i rally-VM. Pontus tog sig igenom de krävande sträckorna med bravur, landade på en fjärde plats och inkasserade just den rutin han behöver för kommande år.

Rally Monte-Carlo är ett legendariskt event som sätter vilken elitförare som helst på prov. Tävlingen ingår inte i Pontus ordinarie WRC 2-program för säsongen, så därför stod erfarenhet i centrum när han tog plats bakom ratten i sin SKODA Fabia R5.
– Att få köra Monte Carlo-rallyt kändes speciellt eftersom det är ett så omtalat event med väldigt unika förhållanden, berättar Pontus. Det är en sådan tävling där man verkligen vill lyckas en dag och för att kunna göra det är erfarenheten det som väger tyngst.

Pontus och hans co-driver Jonas Andersson inledde starkt. Efter torsdagens mörkerkörning och fredagens långa sträckor hade de kopplat grepp om andraplatsen i R5-kategorin. De fortsatte stabilt även under lördagen, men blev hindrades av två punkteringar som kostade dem över två minuter. Mot slutet av dagen slog de tillbaka genom att ta en sträckseger och placerade sig på fjärde plats.
– Det har inte varit en helt lätt dag, berättar Pontus. Många nya utmaningar där vi har fått prova på svåra väglag, med snö och is på morgonen och smältande snömodd på eftermiddagen och däremellan torrare asfalt.
– Vi är här för att lära så överlag har det varit en bra dag men vi åkte på två punkteringar, båda gångerna på dagens längsta sträcka när vi var en mil från mål. Vi bedömde att det gick att köra i mål utan att stanna och byta och det gjorde att vi sparade tid trots att vi ändå förlorade en hel del.

Pontus Tidemand Rally MonteCarlo

Under finaldagen väntade bland annat två passeringar över bergspasset Col de Turini på de sista sträckorna. På grund av säkerhetsskäl fick en av finalens fyra sträckor strykas.
– Jag är nöjd med premiären, säger Pontus efter målgång. Det har varit utmanande och tufft, precis som det ska vara, och jag har lärt mig mycket om skiftande väder, grepp och däckval.
– Inför sista sträckan började det snöa och vi hade inte optimala däck så vi nådde inte tredjeplatsen men i mål kom vi. Att genomföra hela tävlingen var syftet och placering blir mindre väsentligt när vi inte kör för VM-poäng även om man alltid siktar in sig på pallen. 

Nu är säsongen igång och det börjar närma sig Rally Sweden på hemmaplan.
– Vi ser verkligen fram emot hemmatävlingen och börja kampen om VM-titeln i WRC 2, säger Pontus.

Resultat Rally Monte-Carlos R5-klass (RC2)

1. Andreas Mikkelsen (NOR) 4:09:36.3
2. Jan Kopecký (CZE) +3:25.4
3. Bryan Bouffier (FRA) +6:36.7
4. Pontus Tidemand (SWE) +6:43.7

Pontus Tidemand Monte Calo

«