»

Jerry Ahrlin
Längdskidåkare
»

Rafflande upplopp i Vasaloppet

2016-03-07

Swedemount Jerry Ahrlin

Årets Vasalopp blev en riktig rysare i slutkampen. Trenden med en ensam åkare fram till mål är bruten. I år gick 20 man i mål inom 5 sekunder!

In på upploppet var 29 åkare samlade i jakten mot pallen och målet i Mora. Norrmannen John Kristian Dahl lyckades ta täten i klungan och tog hem segern efter att kämpat i 4 timmar och 8 minuter. Två sekunder efter Dahl kom norrmännen Stian Hoelgaard, Anders Höst och Öyvind Fjeld samt Schweizaren Dario Cologna.

Tre sekunder efter segraren radade de bästa svenskarna upp sig med Markus Ottosson på sjätteplats och Jerry Ahrlin på sjundeplatsen. Så nära, men ända så långt bort. Som sagt, årets Vasalopp blev en riktig rysare!

Jerry Ahrlin Vassaloppet 2016 Foto: Johan Trygg längd.se.
Foto: Johan Trygg längd.se

– Mycket fungerade bra igår, service från teamet var optimalt, skidorna gick riktigt bra. Speciellt sista 5 km, precis som det ska vara. Tekniken har jag hittat igen vilket är viktigaste delen för mig just nu, även om jag bara bitvis klarade av att genomföra den som jag ville. Formen var stabil som den egentligen varit vintern igenom och jag kände mig trygg och lugn innan start och under loppet, berättar Jerry efter loppet.

– Grundplanen för mig var att ligga en bit bak för att spara energi samtidigt som jag hade kontroll på vad som skedde i front. Jag höll mig hela tiden så fri som möjligt för att undvika att bli instängd och hålla prylarna hela, fortsätter Ahrlin.

In mot Moraparken förlorade Ahrlin två viktiga positionskrig mot Cologna, där ett nästan fällde honom med ett av Cologna’s många och lite galna spårbyten under loppet. Detta gjorde att Ahrlin hamnade i 4:e position längst till vänster. Positionen var inte så bra, men han chansade på att fältet skulle öppna upp sig genom Moraparken. Ahrlin vågade inte testa att försöka gå om på varken höger eller vänster sida då det var extremt smalt mellan spåren till höger och 30 cm till barmark på vänster sida.

– Jag var riktigt pigg och väntade och väntade på en möjlighet att passera och få bättre position i backen. Det öppnade sig aldrig och jag fick kasta mig ut mellan spåren och avancera in på upploppet. Jag kom in längst till höger där Kjölstad låg med cirka sju meter lucka till mig. Hann inte täppa till innan Moab Fjeld bytte till samma spår.

Nu låg Ahrlin som tredje person längst höger och hade två alternativ. Att gå om utan spår längst höger eller ligga kvar och vänta på alternativ i spår. Spåret är lättare och blankare, och utanför ligger nysnön som en chansning. Ahrlin tar ett snabbt beslut och går vänster, tar fart och avancerar upp och ser att pallen är inom räckhåll.

När det bara är 120 meter kvar till målet byter Kjölstad spår och fastnar i Ahrlin’s skidor. Ahrlin tappar fart och tvingas se pallplaceringen försvinna.

– När Kjölstad byter spår fastnar jag med skidan mellan hans ben får putta loss han, tappar mkt fart och får byta till vänsterspår där Cologna ligger. Hinner passera två stycken sista 20 metrarna och kommer 7:a, berättar Ahrlin.

– Största grundfelet jag trots allt gör och som ställer till problemen är framför allt att jag var för defensiv och hamnade för långt bak. Om jag tagit mig upp längre i fältet hade möjligheten till vinst och högre placering varit klart större, avslutar Jerry Ahrlin. John Kristian Dahl var stark som en björn igår och det är alltid roligt att den starkaste vinner!

Swedemount Jerry Ahrlin

«