»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Jerker 2:a på O-ringen

2016-08-01

O-ringen 2016. Högfjället
Foto: Swedemount

O-ringen, världens största orienteringtävling, gick av stapeln under den gångna veckan. Arenan för 2016 var de vackra Sälenfjällen med etapperna fördelade vid Högfjället och Lindvallen. De första fyra etapperna var till stora delar förlagda på kalfjället samt fjällbjörksbevuxna sluttningar. Tävlingens avslutade femte etapp gick däremot i myrrik skogsmark. 

Vid första etappen kom Jerker på andraplats, 1.17 minuter bakom den rutinerade franske orienteraren Thierry Gueorgiou. Etapp två blev Jerkers bästa, där han vann med 1.05 minuter över norska Magne Dæhli och hade 1.14 minuter till trean Thierry Gueorgiou.

Målgång etapp 2 O-ringen 2016
Foto: oringen.se av Stefan Karlsson

Jerker Lysell på första plats vid etapp 2 O-ringen 2016
Foto: oringen.se av Stefan Karlsson

Jerker Lysell hade till en början planerat att bara tävla under första etappen, jogga den andra etappen, satsa hårt på den tredje sprint-etappen för att sedan hoppa av tävlingen med tanke på VM-uppladdningen. Men loppen gick så bra att Jerker, tillsammans med sin tränare, ändrade planen och fullföljde alla fem etapper.

– Innan O-ringen tänkte jag bara fokusera på några etapper med tanke på kommande VM. Men nu ser det ut som jag ändrat mig och kommer att satsa på hela tävlingen, sade Jerker till SVT efter två avklarade etapper.

För eliten var tisdagens tredje etapp sprint. Jerker Lysell slutade tvåa, bara en sekund bakom Ruslan Glebov från Ukraina! Andraplatsen gjorde att han passerade franske Thierry Gueorgiou i sammandraget, och Lysell hade ledningen med 14 sekunder. Ändå var Jerker missnöjd med att han slutade tvåa i tisdagens lopp.
– Det viktigaste för mig inför den här veckan var att vinna O-ringensprinten som betyder mycket för mig. Därför är jag nu mer besviken över andraplatsen på etappen än glad över att gå upp i totalledning. Nu gäller det ändå att ladda om tills på torsdag för att göra ett bra lopp inför fredagens jaktstart. Då kan allt hända, sade Jerker till TT.

Tyvärr blev fjärde etappen ett riktigt djupdyk för Jerker. Han drabbades av både magont och ryggskott under banan, vilket resulterade i att han tappade flera minuter och även totalledningen. Jerker Lysell gick ut med en ledning på 45 sekunder före fransmannen Thierry Gueorgiou.
– Jag fick så oerhört ont i bröstet och magen. Jag kunde inte springa, det var helt omöjligt. Sen på slutet när magvärken släppte fick jag ryggskott, riktigt ont i ländryggen. Jag var tvungen att stanna flera gånger på långsträckan hem, berättade Jerker för Sveriges Radio.
– Jag har legat på lågväxel hela vägen och haft svårt att koncentrera mig på orienteringen. På slutet var jag så himla trött och besvärlig så jag lyckades räkna fel på skidbackarna. Jag började leta mellan fel skidbackar, det var riktigt onödigt, avslutar Lysell.

Lysell kunde ändå ta sig i mål på en 8:e plats, men tappade över sex minuter på fransmannen Thierry Gueorgiou som i sin tur vann fjärde etappen.

Femte och sista etappen gick i tunglöpta myrmarker och var ett riktigt kraftprov efter en hel veckas tävlande. Jerker slutade på en tredje plats, vilket räckte för att säkra andraplaceringen i totalen. Trots att Jerker var nöjd med sin andra plats väger det inte riktigt lika tungt som VM-medaljen naturligtvis.
– Det slår inte min VM-medalj. Hade jag vunnit hade det varit mäktigt, men nu är jag tvåa och det är också stort. Jag har i alla fall fått ett bra kvitto på att jag är stark i skogen, sade Jerker till Sveriges Radio.

Jerker Lysell på femte och sista etappen på O-ringen 2016
Foto: helahalsningland.se av Nisse Schmidt

Nu är det full fokus mot VM och Strömstad och några veckor.
– Jag vet att jag är bra tränad. Jag trivs när jag får springa många lopp, säger Jerker som nu ska vässa med banlöpning och korta intervaller inför VM-sprinten.

På damsidan dominerade Tove Alexandersson med etappseger under alla fem etapperna! Den totala segermarginalen blev 15.49 minuter före tvåan Anne Margrethe Hausken Nordberg från Norge. På tredje plats kom Svetlana Mironova, Ryssland.

Resultat totalt H21 Elit O-ringen 2016

1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike 304:12
2. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 311:36
3. Magne Dæhli, Halden SK, Norge 314:48

Etapp 1
1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike 65:21
2. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 66:38
3. Magne Dæhli, Halden SK, Norge 67:06

Etapp 2
1. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 71:40
2. Magne Dæhli, Halden SK, Norge 72:45
3. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike 72:54

Etapp 3
1. Ruslan Glebov, OK Ravinen, Ukraina 12:27
2. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 12:28
3. Fredric Portin, Paimion Rasti, Finland 12:44

Etapp 4
1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike 71:37
2. Ruslan Glebov, OK Ravinen, Ukraina 74:24
3. Albin Ridefelt, OK Linné, Sverige 75:00
..
8. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 77:39

Etapp 5
1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike 81:04
2. Fredric Portin, Paimion Rasti, Finland 82:53
3. Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige 83:11

Högfjället, Sälen
Foto: Swedemount

«